Foutloos bloggen. Moet dat? Het Blogbureau

Foutloos bloggen. Moet dat?

Foutloos bloggen. Moet dat? Om te beginnen, er móet helemaal niks. Maar ik zeg er direct bij dat het wél is aan te raden om foutloos te bloggen. Het belangrijkste van je blog is de inhoud maar je wilt niet dat er slordige typ- of taalfouten in je blog staan. Hoe je dat voorkomt lees je hier.

De blogstructuur

Het doel van je blog is om je lezer te informeren, te motiveren of te inspireren. Dat is dus de eerste keuze die je maakt bij het schrijven van je blog. Heb je dat helder dan ga je de blogstructuur bepalen. Hoe je dat doet heb ik in een eerder blog uitgebreid beschreven.

Schrijven is schrappen

En dan kom je op het punt van laten bezinken, nalezen en schrappen. Komt de boodschap die je wilt vertellen goed over? En ook, schrijven is schrappen. Kunnen je zinnen korter, zijn er (te) veel overbodige woorden gebruikt. Of kun je (te) lange zinnen ‘opknippen’ in twee kortere zinnen?

Last van perfectionisme?

Ik wel in ieder geval 😉 In mijn beleving mag er geen enkel foutje in mijn blogpost zitten. Ik maak me geen illusies; ook bij mij glipt er wel eens een foutje tussendoor. En is dat erg? Nee, de wereld vergaat niet en je lezer zal je een enkel foutje heus vergeven. Wordt het structureel, dan haakt je lezer af. Het geeft een onzorgvuldige indruk als er te vaak dt-foutjes of andere grammaticale fouten in je blog staan. Het is dus niet verschrikkelijk, maar wel jammer. Zeker omdat je het kunt voorkomen. Of in ieder geval tot een minimum kunt beperken.

Wat helpt? Drie tips

#Tip 1

Maak gebruik van je spellingcontrole. Als ik bijvoorbeeld spellingkontrole typ dan komt er een ‘rood slangetje’ onder te staan. Dit is het eerste waar je je tekst op kunt controleren.

#Tip 2

Ik laat sowieso mijn blog een nachtje rusten. Heel vaak zie ik dan de volgende dag in een oogopslag dat een bepaalde zin niet lekker loopt of dat er toch een foutje is ingeslopen.

#Tip 3

Het lastige van zélf je tekst redigeren is dat er een soort woordblindheid optreedt. Je leest over je eigen fouten heen. Daarom laat ik mijn blog vóór publicatie door een collega-ondernemer lezen. Wel iemand met oog voor detail en met taalgevoel. Dat dan weer wel.

Blogscan

Heb jij geen taalpurist in je omgeving of die bereidwillige collega? En ben je toch niet helemaal zeker over je blog? Dan kan Het Blogbureau jou verder helpen. Met een blogscan wordt op meerdere punten jouw blog gecheckt. Om er een paar te noemen:Blogscan-Het-Blogbureau

  • Taal- en typfouten (of is het typefouten… kan beide 😉
  • Leesbaarheid
  • Blogstructuur
  • Blogtitel
  • Intro
  • Gebruik beeld
  • Interne en externe links
  • Call to Action
  • Gebruik tussenkoppen
  • Gebruik opsommingstekens
  • Dekken de titel en intro de lading
  • Etc…

Kan ik jou helpen met het optimaliseren van jouw blogs? Klik dan op de button en lees hoe dat bij Het Blogbureau in zijn werk gaat.

 

Waar ik nu wel benieuwd naar ben is hoe jij dat doet. Laat jij je blogs ook eerst door anderen lezen? Of heb jij nog andere tips? Leuk als je dat in een reactie wilt laten weten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *