Zeven simpele schrijftips als vitamine C voor je blog
In de wintermaanden kunnen we allemaal wat extra vitamine C gebruiken. Dat lijkt nu wat minder noodzakelijk maar het blijft een aandachtspunt. En behalve goed voor jezelf zorgen moet je ook goed voor je blog blijven zorgen. Lees hier mijn zeven simpele schrijftips die als vitamine C voor je blog dienen.
Zeven simpele schrijftips
Ken je dat radioprogramma ‘Arbeidsvitaminen’ dat tegenwoordig wordt uitgezonden op NPO radio 5. Ik luisterde er vroeger met plezier naar. Vitamines om de arbeid wat aangenamer te maken 😉 Zo kwam ik op het idee om voor jou het bloggen wat aangenamer te maken. Daarom heb ik zeven simpele schrijftips voor je op een rij gezet die een boost geven aan je blog.
-
Actieve schrijfstijl
Hulpwerkwoorden zoals worden/willen/zullen/kunnen, maken je zin passief. En dat voorkom je door je zinnen concreter te maken. Negen van de tien keer zijn deze woorden overbodig.
Voorbeelden:
Het blog wordt door haar gelezen → zij leest het blog
Ik zal je zo snel mogelijk bellen → ik bel je zo snel mogelijk -
Schrijf interessante hyperlinks
Zodra je een hyperlink maakt verandert deze van kleur en wordt onderstreept. Wat ik veel voorbij zie komen is ‘klik hier’. Een beter alternatief is een opvallend woord of woorden te gebruiken als hyperlink. Dat nodigt nóg meer uit tot verder klikken.
Voorbeeld: Klik hier om het hele artikel te lezen → zo schrijf je interessante hyperlinks -
Schrijven is schrappen
Je wilt je lezer in hapklare brokken jouw informatie brengen. Waar je lezer wat aan heeft natuurlijk. Ik betrap mezelf erop dat ik vaak meer woorden gebruik dan nodig is. Lees je blog eens kritisch na en vraag je af of er woorden uit kunnen.
-
Vermijd twijfeltaal
Wellicht, misschien en mogelijk zijn van die typische ‘twijfelwoorden’ die je moet zien te voorkomen. Het is krachtiger om directer je boodschap over te brengen.
Voorbeeld:
Wellicht iets voor jou om je aan te sluiten bij de Canvacursus van Het Blogbureau? →
Schrijf je hier in voor de Canvacursus! -
Wissel af met korte en langere zinnen
Zodra je merkt dat je zin twee regels beslaat moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. Ook al is je zin grammaticaal prima in orde, voor de leesbaarheid is het beter om lange zinnen ‘te hakken’ in korte zinnen. Door korte en langere zinnen af te wisselen ontstaat een soort (lees)ritme en dat is heel prettig lezen.
-
Begin iedere alinea met een tussenkop (H2)
Daar wordt niet alleen Google blij van maar je lezer ook. Zo is je blogartikel beter te scannen.
-
Schrijf zoals je spreekt
Vind je het lastig om de juiste woorden te vinden? Stel je voor dat je in een gesprek je vriendin uitlegt waar jouw blog over gaat. Neem het desnoods op. Gebruik zoveel mogelijk van deze ‘gesproken tekst’ in je blog.
Bonustip
Wees niet bang voor witruimte
Niet echt een schrijftip maar toch een hele belangrijke blogtip. Door voldoende witruimte te gebruiken, schep je visuele orde en rust. Zo verhoog je aanzienlijk de leesbaarheid van je blog.
Welke schrijfstijl past bij jou?
Zonder je er bewust van te zijn kun je zomaar hele lappen tekst produceren en wijd je te veel uit. Het gebeurt mij ook. Soms doe ik dat bewust omdat ik nogal eens metaforen gebruik. Ik ben er gek op. Maar ook in ‘gewone’ blogs ben ik soms lang van stof. Na kritisch teruglezen – hardop voorlezen helpt ook – kom je erachter dat het actiever kan, simpeler en met minder woorden.
Schrijfstem
Het (steeds makkelijker) schrijven van je blog is een continu proces. En, echt waar, oefening baart kunst. Je merkt dat je gaandeweg je eigen schrijfstem ontdekt die jouw specifieke doelgroep aanspreekt.
Hopend u hiermee van dienst te zijn geweest…
Hopend u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd…
Hopen doe je op de wc en heeft niets met actief schrijven te maken.
Heb je wat aan deze schrijftips of kun je nog wat hulp gebruiken? Op de laatste dinsdag van de maand kun je naar het GRATIS Blogspreekuur. Meld je hier aan voor het gratis blogspreekuur (kan ook evt. via Skype of Zoom) >>>
Vitamine D
Je kunt pas goed voor je blog zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Dus, na gedane arbeid is het goed toeven… in de zon. Om vervolgens je vitamine-D gehalte op peil te brengen. Ik wens je veel inspiratie met deze zeven simpele schrijfitps. Heb jij nog een goede schrijftip? Plaats hem hieronder in een reactie.
Fotocredit @OneLeftMedia
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!