Had ik maar een blogplanner

Er zijn van die momenten dat je overloopt van inspiratie voor je blogonderwerpen. Het omgekeerde gebeurt helaas ook maar daar gaat dit blog niet over. Het gaat erom de overvloed aan inspiratie te managen en je blogonderwerpen overzichtelijk bijeen te brengen . Hoe kan  een blogplanner je daarbij helpen?

Blogchaos

Bij het draaiende houden van je onderneming streef je ernaar een waardevolle band op te bouwen met je klanten. Je huidige klanten kennen jou al maar voor je potentieel nieuwe klanten doe je een stapje extra. Je weet inmiddels dat het regelmatig plaatsen van blogs je daarbij gaat helpen. Maar hoe breng je orde in de blogchaos? Als beginnend blogger pak ik alle mogelijkheden aan om het mezelf makkelijker te maken, Daar hoort ook een blogplanner bij. Ik richt me in dit blog op één onderwerp, maar als er al schrijvende andere ideeën ontstaan voor weer een ander blog, noteer ik die direct in mijn blogplanner. Zodat ik het vooral niet vergeet. Ben jij ook die zelfstandig professional die van lijstjes houdt?

Uitgebreide blogplanner of een notitieboekje?

Een mooi voorbeeld van een uitgebreide blogplanner is die Laura van Blogaholic (www.blogaholic.nl/blogplanners) . Voor een kleine vergoeding (€ 9,95) krijg je een ruim honderd pagina’s tellend pdf-bestand dat ook nog eens prachtig is vormgegeven. Deze kun je uitprinten en met de pen invullen. Uiteraard vind je hierin een algemene to-do-list per maand, een weekplanner en een gedetailleerde planning per blog. Je kunt er zelfs nog in bijhouden wat goed en wat minder goed ging in die betreffende maand. Daarnaast is er ook ruimte om bijvoorbeeld de verschillende afbeeldingsgroottes te noteren en de gebruikte kleuren van je website. Het tegenovergestelde van zo’n complete blogplanner is een notitieboekje, schriftje of een memo-app op je smartphone. Spontane blogideeën noteer je op die manier even snel. Het kan maar vast ergens genoteerd staan.

Gewoon kolommetjes

Er is ook een gulden middenweg. Zelf gebruik ik een excellijst met een aantal kolommen. Iets minder uitgebreid maar voor mij werkt dit prima. Ik maak dit overzicht in Google Drive. Zo kan ik vanaf elke locatie bij mijn document, die op de servers van Google bewaard wordt. Mijn onderverdeling ziet er als volgt uit:

  1. Onderwerp/Titel. Hierin geef je aan waar het blogartikel over gaat. Misschien heb je al gelijk ‘die pakkende en briljante blogtitel’ te pakken maar dat kan ook nog in een later stadium.
  2. Zoekwoord. Bepaal je belangrijkste zoekwoord dat je helpt bij SEO (zoekmachineoptimalisatie).
  3. Publicatiedatum. Vul hier de streefdatum in wanneer je je blogpost wilt plaatsen op je website.
  4. Beeld. Heb je al ideeën over beeld dat je bij je blog wilt gebruiken omschrijf dan hier wat voor een soort foto je in gedachte hebt.
  5. Social Media. Op welk Social Media platform ga je je blog delen?
  6. Opmerkingen. Hier kan van alles komen te staan; achtergrondinformatie, interne of externe links, tussenkoppen. etc.

Vergeet de actuele haakjes niet

Je kunt vooraf dus allerlei onderwerpen bedenken voor je blogposts. Beperk je tot één onderwerp en behandel dit zo uitgebreid mogelijk. Wat je ook vooraf kunt meenemen in je blogplanning zijn de bijzondere dagen, De Dag Van….. Kijk maar eens op:

Er komt altijd wel een onderwerp voorbij waarbij je een link kunt leggen naar jouw business.

Een blogplanner geeft je tijdwinst, overzicht en rust

Een blogplanner geeft je tijdwinst, overzicht en rust.

Wat brengt een blogplanner je?

Of je nu kiest voor de uitgebreide variant of zelf in excel een eenvoudig lijstje maakt. Gebruik vooral datgene wat voor jou werkt. En als je zo’n handig hulpmiddel voor het managen van je blogs gaat inzetten, gebruik hem dan ook! Wees consequent en daag jezelf uit om je aan de deadline te houden. Het heeft mij in ieder geval erg geholpen om gerichter en vaker blogs te schrijven. Wat het mij ook brengt is:

  • Tijdwinst
  • Overzicht
  • Rust, vooral in je hoofd
  • Houvast
  • Schrijfflow

Dus, vanaf nu geen smoesjes meer. Doe er je voordeel mee en ga zo snel mogelijk aan de slag met je blogplanner. Maak jij al gebruik van een blogplanner of ga je er nu ook een gebruiken? Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Deel ze hieronder zodat we weer van elkaar kunnen leren.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *