Beeld-zegt-meer-dan-1000-woorden

Rechtenvrij beeld bij je blog

Het leuke van blogs schrijven is dat je ook op zoek gaat naar rechtenvrij beeld. Het gaat uiteraard om de inhoud van je blog maar ik vind het altijd weer een uitdaging om je blog van mooie foto’s te voorzien. In dit blog deel ik wat suggesties over beeldgebruik maar vooral ook waar je op moet letten.

BLOG zonder beeld FIETS zonder stuur

Tijdens mijn workshops en trainingen laat ik er geen misverstand over bestaan. ‘Pluk niet zomaar een plaatje van internet’! Of het nu mijn blogworkshop of canvacursus betreft, ik druk mijn cursisten altijd op het hart zich bewust te zijn van het gebruik van rechtenvrij beeld. Je zult er versteld van staan hoe vaak dat trouwens nog gebeurt.

Beeld zegt meer dan duizend woorden. Een mooie foto ondersteunt je blog en geeft een bepaalde sfeer. Een blog zonder beeld is als een fiets zonder stuur. Goed beeld geeft richting aan je blog. En ook al gaat je blog over een abstract onderwerp, beeld verhoogt nog altijd de leesbaarheid én de vindbaarheid van je blog.

Is het beeld rechtenvrij?

‘Even een plaatje van internet plukken’ gebeurt helaas nog te vaak. Hoe makkelijk is het om via Google een zoekterm in te geven, et voilá, honderden foto’s worden je op een presenteerblaadje aangereikt. Doe dat niet, het mag niet en sterker nog, je moet het ook niet wíllen. Rechtenvrij betekent letterlijk: Vrij van rechten | Rechtenloos | Zonder recht. Rechtenvrij beeldmateriaal bestaat eigenlijk niet. Wat bedoeld wordt is dat de maker van het beeld vooraf toestemming heeft gegeven om zijn/haar werk (online) te gebruiken.

Stockfoto’s

Door gebruik te maken van betaalde stockfoto’s ben je ervan verzekerd dat je mooi en rechtenvrij beeld hebt om te gebruiken bij je blog. Een paar bekende voorbeelden van stockfotosites zijn:

Wat je je wel af moet vragen is of het niet te mooi is om waar te zijn. Misschien is de foto wel zó perfect dat het niet meer geloofwaardig overkomt. Past het wel bij jou én bij het verhaal dat je vertelt.

Consequenties

Het BLOGbureau-Helma Folman-@JorisFotografie

@JorisFotografie

Bij ‘illegaal’ beeldgebruik loop je het risico op  fikse boetes. Dit kan oplopen van tientallen tot wel honderden euro’s. Je kunt dit voorkomen door zelf op zoek te gaan naar kwalitatief goed beeld. Zonder dat je ervoor hoeft te betalen of je zorgen hoeft te maken over de rechten. Als je foto’s laat maken door een fotograaf, bijvoorbeeld voor je ‘over-mij-pagina’, maak dan heldere en gedetailleerde afspraken over het gebruik van die bewuste foto’s. Leg het desnoods vast op papier zodat voor iedereen duidelijk is wat wel en niet de bedoeling is.

Wat is Creative Commons?

Op de website van Creative Commons wordt de volgende uitleg gegeven.

‘Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere creatieve makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan.‘ Lees hier de uitgebreide uitleg

Blijf alert bij het gebruik van beeldmateriaal. Bij sommige websites moet je de auteur vermelden, bij andere sites ben je geheel vrij om ook de foto aan te passen. Kortom check de voorwaarden.

Je komt ze overal tegen

Heb je een mooie rechtenvrije foto gevonden maar wil je toch nog even checken of deze al niet té vaak is gebruikt, ga dan naar deze handige tool: TinEye. Door de url van de afbeelding hierin te plakken krijg je de resultaten te zien, waar en wanneer de foto nog meer gebruikt is.

Top 5

Onderstaand mijn Top 5 van fotosites die ik zelf regelmatig gebruik:

De keuze is reuze. Wil je een uitgebreid overzicht met interessante sites voor gratis  afbeeldingen bekijk dan dit blog van Anne Raaymakers. Zij zette er 50 op een rij.

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn bij het gebruik van rechtenvrij beeldmateriaal. Fijn als je het hieronder in een reactie laat weten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *