De 7 belangrijkste bloginspiratietips

De 7 belangrijkste bloginspiratietips

Je wilt wel bloggen, of liever gezegd, je vindt dat je weer moet bloggen. En toch schuif je het voor je uit. Want, je moet eerst nog je social-mediakanalen afstruinen, je mailbox opschonen of je administratie bijwerken. Tja, en dat bloggen doe ik morgen wel… Ik deel graag mijn 7 belangrijkste bloginspiratietips die jou weer aan het bloggen zetten.

Herkenbaar, dat uitstellen? Voor mij ook. In ieder geval in het begin van mijn blogcarrière 😉 Ik zat er een beetje tegenaan te hikken en kon altijd wel een smoes verzinnen om het bloggen nog even uit te stellen. Dus ik begrijp je ‘weerzin’ om te gaan bloggen.  Inmiddels weet ik beter. Maar goed ook, want als blogcoach is het wel zaak dat ik weet voor wie ik blog, hoe ik een blog opbouw en hoe ik een beetje storytelling toepas. En, niet onbelangrijk, hoe ik dat vervolgens aan jou kan overbrengen als beginnende blogger. Practise what you preech is hier zeker van toepassing. Maar het belangrijkste van alles is dat je weet waarvoor en voor wie je blogt.

 

Je ‘bedient’ met bloggen je (nu nog) potentiële klant met jouw kennis én je vergroot significant je online zichtbaarheid.

 

Lekker makkelijk

Ik snap heel goed dat je de ene keer beter in een schrijfflow zit dan de andere keer. Aan de andere kant is het ook wel heel makkelijk om je te verschuilen achter zaken zoals: geen zin – geen tijd – geen onderwerpen – geen inspiratie etc. Het brengt je namelijk niet verder. Al helemaal niet als je gaat zitten wachten op inspiratie, tijd of andere ‘belangrijke zaken’.

struisvogel-haal-je-kop-uit-het-zand-en-steek-hem-in-de-windFocus

Alles draait om focus en de WIL om er iets van te maken. En ja, dat geldt ook voor bloggen. Haal je kop uit het zand en steek hem in de wind. Je mag gezien worden. Sterker nog, wil jij je toekomstige klant bereiken, zul jij jezelf wel moeten laten zien.

Van blogbibbers naar bloginspiratie

Ik heb voor mezelf een manier gevonden om in een bepaalde flow te komen met het schrijven van mijn blogs. En het mooie is, ik ben het ook steeds leuker gaan vinden. Hieronder deel ik de 7 belangrijkste bloginspiratietips die jou helpen om makkelijker met bloggen aan de slag te gaan én te blijven.

7 BLOGinspiratie T I P S

 1. Voor als je even geen zin hebt: neem je in ieder geval voor 5 minuten te gaan schrijven; grote kans dat je daarna de smaak te pakken hebt. Spreek met jezelf het volgende af:
  – Je pen komt niet van het papier
  – Je schrijft alles op wat er in je opkomt
  – Je blijft schrijven ook al weet je niks (dan schrijf je dat je niks weet)
  – Zet de timer oop 5 minuten
  – En ontdek hoe het is om in een schrijfflow te komen
 2. Heb je al eens geschreven met een vulpen? Een beleving op zich. En weet je, door sowieso ‘ouderwets’ met pen en papier aan de slag te gaan, gebeurt er iets in je brein. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het schrijven met de hand andere delen van onze hersenen activeert dan wanneer je typt. Bij het vormen van de letters gebruik je ook de tijd om na te denken. Juist die tijd is belangrijk voor het creatieve proces.
 3. Probeer je aan te wennen op een vaste dag of dagdeel te bloggen. Een blogplanner is een handig hulpmiddel daarbij. Wist je dat het wetenschappelijk is aangetoond dat je in de ochtend het beste presteert. Dat geldt dus ook voor het schrijven van je blogs.
 4. Zet alle afleidingen af of uit. Dat belletje van weer een binnengekomen whatsapp of een pop-up van een nieuw binnengekomen e-mail gaan je niet helpen bij de focus op je blog.
 5. ‘Gluren bij de buren’. Verruim je blik en lees vooral ook blogs van anderen. Je zult gaandeweg ontdekken wat jou aanspreekt. Welke schrijfstijl vind jij prettig, hoe is een bepaald blog opgebouwd, etc. Laat je inspireren maar ga niet kopiëren.
 6. Schrijf zoals je spreekt. Vind je het lastig om de juiste woorden te vinden? Stel je voor dat je in een gesprek je vriendin uitlegt waar jouw blog over gaat. Neem het desnoods op. Gebruik zoveel mogelijk van deze ‘gesproken tekst’ in je blog.
 7. Is je blog klaar? Klap je laptop of schrift dicht en laat het letterlijk een nachtje rusten. Vervolgens vallen eventuele typefouten of niet lekker lopende zinnen je eerder op. Ik pas deze tip zelf nog steeds toe.

Bonustip

In tegenspraak tot het bovenstaande om alle ‘afleidingen’ uit te zetten, kun je juist de afleiding bewust even opzoeken. Ga voor een ommetje, zet je stoel andersom en lees een leuk artikel uit je favoriete tijdschrift of ga een kwartiertje het onkruid wieden. Wat je ook doet, het maakt je hoofd even leg en helpt je bij weer gefocust met je blogschrijfels verder te gaan.

Kom in de actiestand

Wees eerlijk naar jezelf en kom in de actiestand. Weet jij waarom je het schrijven van jouw blogs uitstelt (of liever niet doet). Ik ben benieuwd welke bloginspiratietip jou het meeste aanspreekt. Wil je dat hieronder in een reactie delen? Dankjewel alvast.

 

2 antwoorden
  • Helma
   Helma zegt:

   Dank voor je reactie Iris. Het meeste resultaat wordt behaald door ‘gewoon’ te beginnen. Met misschien wisselend succes maar het brengt je toch in een schrijfflow. Veel succes.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *