Ik blog, jij blogt, wij bloggen

Ik blog, jij blogt, wij bloggen

Waar komt het woord bloggen nou vandaan en wat is het precies? Is het de blog of het blog? Ik ben gedoken in de wondere wereld van het bloggen en op zoek gegaan naar de geschiedenis van het bloggen. In de tientallen jaren dat ik werkte bij verschillende uitgeverijen was ik dagelijks bezig met het plaatsen van blogs. Dat varieerde van een nieuwsartikel tot een inspirerend blog maar het diende altijd hetzelfde doel: leesbaarheid, vindbaarheid en relevantie. Met veel plezier overigens.

De wondere wereld van het bloggen

Ik kom er nu achter dat het schrijven van een blog een heel ander verhaal (blog) is. Daar is al veel over geschreven en ik kan je verzekeren dat er een hele wereld zit achter het bloggen. Het hoe, wat en waarom licht ik in een ander blog toe maar hier vertel ik je meer over de geschiedenis van het bloggen.

De feiten

We beginnen eerst maar eens met wat feiten. waar komt het bloggen vandaan, wat is het, waar gaat het over, etc.

 • Een blog is afkomstig van weblog en van oorsprong een persoonlijk dagboek dat geplaatst wordt op een website.
 • De auteur, ook wel blogger genoemd, houdt in feite een logboek op een website bij en  deelt informatie met zijn publiek. Dit kan over uiteenlopende onderwerpen gaan zoals, auto’s, mode, muziek, nieuws, reizen etc. Maar juist ook in de zakelijke branche wordt bloggen steeds vaker ingezet.
 • De inhoud  is kort, informeel, soms controversieel en soms ook heel persoonlijk. Maar een belangrijk kenmerk is dat het informatief is. Een blog bestaat uit tekst, eventueel met foto’s en soms wordt ook video (vlogs) of audio (podcast) toegevoegd. Onderaan een blog wordt vaak de mogelijkheid geboden een reactie achter te laten. Ik zie dat veel bloggers dat vergeten. Je moet je lezers aansporen om een reactie achter te laten.

Ik blog, jij blogt, wij bloggen

Ik besloot om mijn licht eens op te steken bij de Taalunie (www.woordenlijst.org). Hier  vind je twee resultaten voor de spelling blog:

 • als zelfstandig naamwoord waarbij zowel het lidwoord de of het gebruikt kan worden en
 • als werkwoord

Geloof het of niet maar ik blogde en wij hebben geblogd, bestaat echt. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan het blog omdat ik de oorspronkelijke naam, het weblog of het dagboek of het artikel, in mijn achterhoofd houd. Wat je ook hanteert, het of de, beide is correct. Maar kies je eenmaal voor een bepaald lidwoord blijf dit dan consequent gebruiken.

Wat vind jij? De of Het Blog? Ik ben benieuwd naar je reactie.

4 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Helma, dank voor je stuk/blog. Ik gebruikte nog altijd ‘de’ blog, volgens het vorige Groene Boekje. Goed te weten dat het nu beide mag.

  Hoe maak ik trouwens onderscheid tussen mijn blog (één blog) en de site waar al mijn blogs te vinden zijn? Dus het verschil tussen ‘heb je mijn laatste blog gelezen?’ en ‘volg je ook zijn blog?’

  Beantwoorden
  • Helma
   Helma zegt:

   Dag Rob,
   Dank voor je reactie. Bij één blog gebruik je alleen die desbetreffende link en bij je ‘verzameling’ van blogs gebruik je de link /category/blog.

   Beantwoorden
   • Rob
    Rob zegt:

    Wacht even, misschien was ik niet duidelijk. Ik vroeg me af hoe je een enkele blog noemt (blogpost?) en de site met daarop de blogs. Dus hoe refereer ik aan blogbureau.nl/ik-blog-jij-blogt-wij-bloggen (één blog) en blogbureau.nl (de site met meerdere blogs/blogposts). Of blijkt dit vanzelf uit de context (‘zijn laatste blog’ t.o.v. ‘volg je zijn blog’)?

    Beantwoorden
    • Helma
     Helma zegt:

     Dag Rob,
     Een enkel blog noem je of gewoon een blog of een blogpost of een weblog. Het maakt eigenlijk niet uit. Als het beestje maar een naam heeft ;-)Een overzicht blijkt dan inderdaad uit de context.

     Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *