Bloggen is als breien

Bloggen is als Breien

Een blog schrijven kun je vergelijken met het breien van bijvoorbeeld een trui. Zowel voor het schrijven als voor het breien heb je pennen nodig. Daarnaast is voor je breisel een patroon erg handig wat je weer kunt vergelijken met de blogstructuur voor je blog. En zo kan ik nog wel even doorgaan met de metaforen. Laat je inspireren om te gaan bloggen met ingebreide patronen.

Steekje laten vallen

Tijdens de lessen handvaardigheid is het me op school ooit aangeleerd, lang geleden. Fascinerend hoe je van een enkele draad tot een bepaald kledingstuk kunt komen. Dat is er bij mij helaas nooit van gekomen. Ik kwam er al snel achter dat mijn talenten in ieder geval niet in het breien lagen. Het is gebleven bij een proeflapje, schots en scheef, met hier en daar een ‘gevallen’ steek. En dat terwijl mijn moeder de prachtigste babyvestjes breide en later ook stoere jongenstruien met ingebreide ‘Thunderbirds are go–taferelen. Ik had duidelijk niet haar genen geërfd als het over breien gaat. Gelukkig heb ik meer verstand van bloggen en kan ik, ondanks mijn falen op breigebied, toch een link leggen tussen het opzetten van een breiwerk en het creëren van een blogpost 😉

Ga bloggen met ingebreide patronen

Zowel bij het breien als bij het bloggen ga je aan de slag volgens een bepaald stappenplan, in dit verband ook wel een blogpatroon te noemen.

Patroon #1

Eerst bepaal je natuurlijk wát je gaat breien – WAT IS JE BLOGONDERWERP?

Beperk je in je blog tot één onderwerp en werk dat verder uit. Dit is niet per definitie je briljante blogtitel. Dit is waar je blog over gaat. De nieuwsgierigmakende titel die je lezer niet kan weerstaan kun je altijd later nog bedenken.

Patroon #2

Welk patroon heb je daar voor nodig – WAT IS JE BLOGSTRUCTUUR?

  • Blogtitel – bedenk een briljante blogtitel.
  • Inleiding (intro) – geef duidelijk richting aan je blog maar verklap nog niet alles.
  • Paragrafen – de inhoud zelf. Wat zijn de belangrijkste zaken die je wilt vertellen over je gekozen onderwerp? Dat zijn je paragrafen. Je kan ze zien als hoofdstukken in je blogbericht. Geef de paragrafen een duidelijke titel mee. Hierdoor breng je structuur in je artikel.
  • Opsommingen – Lijstjes doen het altijd goed; maak zeker ook gebruik van bullets.
  • Slot – Dat kan een conclusie of samenvatting zijn.
  • Call to Action – Verwijs hier naar een product of dienst maar nodig ook uit tot reageren.
  • Beeld – Zoek (of maak) rechtenvrij beeld. Een foto zegt meer dan duizend woorden.

Patroon #3

Je begint met het opzetten van de steken – JE ZET DE BASIS NEER VAN JE BLOG.

De basis van je blog is:

  • Je onderwerp (die heb je al bedacht)
  • Je intro (trek hiermee de lezer in je blog)
  • De alinea’s – (dit is jouw verhaal, jouw inzichten, jouw kennis die je deelt met je bloglezers. Schrijf hier alleen de subonderwerpen op)
  • Slot (conclusie en call to action)

Patroon #4

Je gaat lekker breien; insteken – omslaan – doorhalen – en af laten glijden
JE GAAT LEKKER SCHRIJVEN.

Vanaf hier is het een invuloefening. Nou ja, soort van dan. Per alinea ga je vervolgens de onderwerpen behandelen en uitwerken. Van de gekozen subonderwerpen maak je heldere tussenkoppen en geef deze de heading H2 mee.

 

Het Blogbureau-wie breit, die blijft

Patroon #5

Het breiwerk afkanten – JE BLOG AFRONDEN.

Het slot van je blog kan een korte samenvatting zijn of een conclusie. Of kom terug op een eventueel eerder gestelde vraag in je inleiding. Op deze manier schrijf je je blog rond. En dat is prettig. Het Kop-Romp-Staart-principe klopt dan.

Je eerste call to action: Vraag naar ervaringen van je lezers en nodig hen vooral uit dit in een reactie te laten weten. Als extra argument kun je aangeven dat dit ook interessant is voor de overige lezers en dat er zo een interessante discussie op gang kan komen.

Je tweede call to action: Geef hier aan dat als je lezer nog vragen heeft of er zelf niet uitkomt, hij altijd contact met je kan opnemen. Je kunt hier ook overige producten/diensten aanbevelen.

Patroon #6

Je breisel in elkaar zetten –
NOG EENS TERUGLEZEN, BIJSCHAVEN, SCHRAPPEN & RELEVANT BEELD TOEVOEGEN.

Schrijven is schrappen! Dat is in veel gevallen waar. Misschien heb ik in dit blog ook wel te veel woorden gebruikt en begint het bijna op een ‘wollige’ tekst te lijken. Maar ik adviseer je niet te veel te schrappen in de teksten waar jij jouw persoonlijke benadering, inzichten en ervaringen deelt. Mensen houden van simpel maar ook van authenticiteit.

Wat kan helpen is je blog een nachtje te laten rusten. De volgende dag pak je de draad weer op en valt het je sneller op waar je een steek hebt laten vallen. En last but not least: zoek relevant beeld. Lees hier mijn blog over rechtenvrij beeld.

Van breipen naar vulpen

De keuze van je gereedschap is bij breien vrij groot. Breinaalden met of zonder knop, rondbreinaalden en kabelnaalden. Om er maar een paar te noemen. Afhankelijk van je breiwerk kies je voor en bepaald soort. Bij het schrijven van je blog is dat simpeler. Of je tikt je blog op je laptop of ‘ouderwets’ op papier. Sommigen geven de voorkeur aan een vulpen en anderen schrijven liever met potlood. Hoe dan ook, het maakt niet uit hóe. Als je maar gaat schrijven!

Ik brei er een eind aan

Het is je vast opgevallen dat ik nogal wat woordspelingen heb gebruikt. Misschien wat te veel van het goede maar ik vind het zelf wel grappig. Ik zoek in ieder geval een originele invalshoek om het vergelijk te maken tussen bloggen en breien. Varieer vooral met de verschillende soorten blogs. Het ene blog is wat langer (lang van stof of langdradig zo je wilt), het andere kort en concreet.

Blogpatroon

Waar ik nu eigenlijk heel benieuwd naar ben is welk blogpatroon jij gebruikt. Ga jij ook volgens een bepaald stappenplan te werk? Ik stel het op prijs als je dat hieronder deelt. Het delen van dit blog via Social Media mag natuurlijk ook. Heb je nog vragen, stel ze gerust. Klik hier om je vragen te stellen en ik beantwoord ze graag.

10 antwoorden
  1. Maarten Beernink
    Maarten Beernink zegt:

    Wat een mooie metafoor, Helma. Ik begin meestal gewoon en gaandeweg ontstaat er dan wel een structuur. Sneller werkt het om de structuur inderdaad van tevoren te bepalen, zodat je een duidelijker verhaal neerzet!

    Beantwoorden
  2. Ellen Krikhaar
    Ellen Krikhaar zegt:

    Hoi Helma, ik vind je blog super! Leest lekker vlot ondanks de wel wat lange teksten Ga zo door! Nog even en ik word ook enthousiast om te leren bloggen en dan kom ik zeker bij jouw in je ‘handwerkklas’

    Beantwoorden
    • Helma
      Helma zegt:

      Dank je Ellen voor je reactie. Dit blog valt inderdaad onder de categorie ‘wollig’, maar dat mag in dit verband. Je bent meer dan welkom in mijn ‘handwerkklas’.

      Beantwoorden
  3. Oscar Bulthuis
    Oscar Bulthuis zegt:

    Hoi Helma,
    Als je het zo schrijft, is bloggen makkelijker dan breien! Heel goed. Breien heb ik overigens nooit leuk gevonden, bloggen wel. En dat is heel belangrijk: je moet het leuk vinden om je doelgroep wijzer te maken door hen jouw tips te geven. Ik werk zelf absoluut met een vaste structuur (zie eventueel mijn blogs), anders moet ik telkens het wiel opnieuw uitvinden. Ik gebruik altijd een korte inleiding (met relevant zoekwoord erin), dan de H2 teksten, ik sluit altijd af met een geel gearceerde call to action en …
    ps: als uitsmijter een ps… Dank voor je nuttige tips, alle andere bloggers: gewoon doen, succes!

    Beantwoorden
    • Helma
      Helma zegt:

      Dankjewel voor je bijdrage Oscar. Inderdaad moet je het leuk vinden je kennis te delen en probeer je dat ook enthousiast naar je lezers over te brengen. Dat maakt je blog ook uniek!

      Beantwoorden
  4. Ellis Wassink
    Ellis Wassink zegt:

    Hallo Helma,

    Ik heb je tips over de opzet van een blog met veel enthousiasme gelezen.
    Op mijn site staan al een paar blogs, maar met de bovenstaande tips ‘maak ik de cirkel rond’.
    Dank je daarvoor.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *