Wat heeft een spinnenweb met bloggen te maken?
De prachtige nazomerdagen van september hebben we al even achter ons gelaten en het volgende seizoen laat al duidelijk van zich spreken. Ik merk het aan de talloze spinnenwebben in mijn tuin. Ware kunststukken zijn het. Wat heeft een spinnenweb met bloggen te maken? Meer dan je denkt. Wees gerust; het wordt geen enge ‘spinnentekst’ maar een verrassende inkijk hoe je makkelijker verbindend kunt schrijven.
Bloggen en spinnen
Ik kan er iedere keer weer met verbazing naar kijken. Hoe kunstig zo’n gesponnen web in elkaar zit. Een spinnenweb doet mij altijd denken aan ‘verbinding maken’. De spin verbindt letterlijk het ene draadje met het andere. Met bloggen maak je verbinding met je lezer. De spin hoopt op een lekker maaltje en de blogger op een klant 😉 Een beetje kort door de bocht, maar daar komt het wel op neer.
De spin hoopt op een lekker maaltje en de blogger op een klant
Hoe maak je verbinding met je lezer?
Het is de kunst om je schrijfsels zó te verpakken dat het je lezer aanspreekt. De inhoud van je blog moet om te beginnen gaan over een onderwerp dat jouw lezer boeit. Hij wil daar meer over weten. En zeker van iemand die er verstand van heeft. Stap niet in de valkuil om ‘droog’ je tips & trics voor te schotelen maar maak er een smeuïg geheel van. Hieronder geef ik je een aantal tips die je daarbij helpen.
Vier tips voor een verbindende tekst
Tip 1
Door een eigen ervaring (of die van een klant) op te nemen over het onderwerp waarover je schrijft, maak je het persoonlijker. En dat wil de lezer graag. Zo leert hij behalve de wetenswaardigheden uit jouw blog, ook jou als persoon beter kennen. Dat helpt bij het opbouwen van een vertrouwensband.
Tip 2
Wees oprecht. Tussen de regels door wil je lezer niet het gevoel krijgen dat je om de hete brij heen draait. Vertel dus sowieso geen onwaarheden en zet je lezer niet op het verkeerde been. Dit lijkt een overbodige tip, maar ik lees vaak genoeg blogs die meer lijken op een reclamefolder dan inhoudelijke informatie over het onderwerp.
Tip 3
Pas storytelling toe in je blog. Dit is de meest natuurlijke vorm van communiceren; verhalen vertellen. Hiermee bedoel ik dus niet: ‘Er was eens… en ze leefden nog lang en gelukkig’. Een verhaal verbindt mensen met elkaar. Daarnaast geven verhalen betekenis aan gebeurtenissen. Mensen voelen zich meer aangesproken en geraakt. Zo blijft je boodschap beter hangen.
Tip 4
Ondersteun je blog met voorbeelden, ervaringen, anekdotes, succeservaringen (of juist de missers). Vind daarin de balans hoe je ‘de oplossingen’ (jouw kennis) en je verhalend vermogen in je blog samen laat komen.
Trek je aan klanten of trek je klanten aan?
Dat jij als professional iets aan te bieden hebt, snapt je lezer wel. En als het betreffende blog zich daarvoor leent, kun je er op het eind zeker naar verwijzen in je call to action. Maar doorspek niet je hele blog met het aanprijzen van jouw producten en diensten. Waar je wél een heel blog aan kunt wijden is hoe jouw nieuwe product of dienst tot stand is gekomen. Wat kwam je onderweg tegen en welke hobbels heb je moeten nemen. Hoe heb jij als maker het hele proces ervaren. En wat heeft je lezer, je toekomstige klant, uiteindelijk aan dit nieuwe product van jou? Dan neem je je lezer juist weer mee in je verhaal!
De bloggende spin
Natuurlijk kunnen spinnen niet bloggen, maar met de geraffineerde structuur van hun web vertellen ze wel een verhaal. Het doel van de spin is met zijn web zijn ‘klant’ te verleiden. Het briljante ontwerp van het web heeft bijna onzichtbare draden, die zeer sterk zijn en vaak voorzien van een kleefstof.
- De onzichtbare draden in jouw blog is de storytelling die je toepast. Hiermee leidt je je lezer makkelijker door de tekst.
- De sterkte van de draden is de solide structuur van je blog die het overzichtelijk maken.
- En de kleefstof kun je vergelijken met de praktische oplossingen die jij biedt. Daardoor beklijft de door jou gedeelde kennis beter.
Pas jij al storytelling toe in je blogs? Ik ben heel benieuwd of jij nog aanvullende tips hebt. Deel ze hieronder in een reactie.
Vind je dit interessant ‘leesvoer’ en de moeite waard om te delen? Be my guest 😉
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!